Saturday, 30 November 2013

Idea merudum..blog suram..(nmpak sangat xdak idea nk tulih) hahaha..

Assalamualaikum....

makkk aiii lamanya xberblog..
awat la malaihh sgt nihhh...
haishhhhh...
xboleh jd nii..ideaa come to me plzzz..

best ja baca blog blogger lain..
sentiasa update..ada jaa idea nk menulis n bercerita..
mai celah mana idea depa nih..hehe..
give me some tips pleaseeee...

jom gali-gali mood..
rasa mcam banyak benda nk crita nih..
harap2 tahap kerajinan membara
meningkat dan terus meningkat..
stay tuneddd yer..(bajet cam ada follower n org nk bca ja blog hg...)
bahahaha!

xpa la sok Keisya besaq leh dia baca blog ibu dia nih..
dia akan tau btapa tinggi kasih sayang ibu dia ni kt dia..
blog ni tertubuh pn sebab nk crita pasal dia..
tp ibu dia ni rajin bebenor..
sampi bersawang blog ibu xsapu..huhu..
xpa2 idea maiii dahhh..maii dahhh..
nanti sat naaaa...

Daaaa.....
Daaaa???? mna smangat nk tulih tu??
hehehehehhehe....
malam cket laaaa...

pffffttttttttttt!!!!

Thursday, 19 September 2013

Bersawang - sawangan...

woww...woww.. banyaknya sawang wehhh...
da berbulan-bulan tak berblog..
tu la..orang ada blog kita pun nak ada gak..
last-last tinggal bersawang-sawangan...hehewww...

sebelum tu... Assalamualaikum dan selamat pagiii..
hamboihh..ceria semacam jaa awal-awal pagi neh..
tp.. kt Labuan nih da terang benderang..hangat pagi dah menjengah ke jendela..
hoii..ada org pkai jendela lagi ka skarang neh...huhuhu..

bukan apa..arini bersemangat pagi sebab ada tugas besar menanti..
tengah tunggu member hubby nak antar anak dia..
jadi babysitter kata koo...
huhu..tapi cuma arini ja.. sebab pengasuh dia yang sebenar ada hal..
so, apa salahnya tolong menolong kan..

Tapi..tapi.. masalahnya.. sempatkah untuk melayan 2 anak arini
kelam kabut tak haaa.. adoiii seram plak pikir..
oii..oii..kata nk anak ramai...
baru nk jaga 2 orang dah kelam kabut kemainn..
huhu..nebesss oii...

mintak-mintaklah di permudahkan arini untuk melayan karenah anak-anak..
Keisya ibu..jadi good girl k.. arini kawan tumpang kejap duduk dengan ibu..
jangan gaduh-gaduh rebut ibu tauu...*perasan* ntah-ntah keisya wat-wat xtau ja nanti.. huihu..

k laa..nanti i hapdet entry yg lain pulok yerrr...
salammm........

Tuesday, 30 July 2013

Aku yang berdosa

Ketenteraman ati tergugat di kala ini...
selepas abah tanya.. kak ada cakap benda yang mak terasa ati tak..
sungguh aku terkejut...aku tak ingat.. bilakah??

ohhh..kejadian ari jumaat lepas...
memang bukan niatku untuk kurang ajar dengan mak
jauh sekali untuk sakitkan ati mak..
tak ingin jadi anak derhaka..Nauzubillah..

Apa yang aku dah buat dengan mak??
rasa sesal tak henti-henti
walaupun mak berlagak macam biasa
tapi dalam hatinya tersimpan perasaan berkecil ati kat aku..
berdosanya aku Ya Allah...

Aku memohon keampunan dari Allah..
bertekad nk mohon ampun dari mak lepas sembahyang terawih
tp..cmna nak mulakan..sungguh aku tak reti..

selesai sembahyang terawih disurau..
mulutku lancar jua ungkapkan perkataan ampun bersama ati yg sebak..
mak cuma tersenyum...apakah tandanya..??

Mak..sumpah kak tak berniat nk kecikkan ati mak..
kak sayang mak..semestinya..
mak yang lahir dan jagakan kak sampi kini..
mana mungkin ati itu kak lukakan..
harap mak faham dengan perangai kak..ank mak yang mak
kandungkan dan jaga sampai besar..
kak mintak ampun dan maaf kat mak..

Kak faham perasaan mak..
sebab kak pn dah ada anak...melalui apa yang mak rasa
sewaktu mengandung, melahirkan dan membesarkan kak..
kalo besok Kiesya besar dan kecikkan ati kak...
macam tu jugaklah perasaan yang kak akan rasa..
mintak-mintak dijauhkan....

Mak..kak sungguh-sungguh mohon ampun dan maaf..
kak sayang mak..dunia dan akhirat......

Sunday, 28 July 2013

Teruk sangat ker kalo bersalin Czer?

Tetibaaa...! da lama biarkan blog bersawang...
datang-datang ja bukak tajuk kontroversi...hahaha...
layankan aja lah labuuu...

Bukan apa..da lama sgt nk bukak isu nih..alih2 lupa jugekk..
kesnya sebab ada terbaca banyak komen kengkawan kt FB nuh..
maklumla ramai yang bersalin semenjak dua menjak nih..
dah masing2 berumahtangga kan kata kooo...apalagi..heheheh..

seronok tengok kengkawan dengan baby baru masing-masing..
tetiba teringin gak berbaby kan....wpun masih trauma dengan kejadian bersalin Kiesya dulu..
seronok tengok kawan pakat-pakat komen mendoakan si ibu dan si anak yg comel2 itu

tapi..yang tak seronoknya isu bersalin normal or czer mesti diutarakan..heh ayat skema kuaq dahh!
kenapa kalo tiap kali bersalin mesti ada persoalan normal ka?
ada ibu-ibu secara bangga menulis status dapat lahir secara normal tanpa ditanya..
dan ada ibu-ibu yang tulis status suruh anak kuar ikut pintu, jangan ikut tingkap..apekahh??
perlu ke tulis status camtu..kalo iya pun mintak ank kuar secara normal..bdoa la mohon
dekat Allah banyak-banyak dan sentisa bercakap dengan baby dalam perut tu. kann..
 Tetiba sentap plak aku yang bersalin czer ni kannn..heheh
(nanti-nanti ema crita pengalam bersalin k..nakk jugaakkkk...Mestila! hahaha..)

bagi Ema la..normal or czer sama ja..yang penting baby selamat dan sehat
semua orang termasuk ema kalo boleh memang nak bersalin secara normal..
bukan tak berusaha...bukan masalah malas nk menahan sakit ka, nk memudahkan kerja ka..
tapi masalahnya tak boleh nak bersalin normal...So, terimala dengan Redhoo..
Allah da tetapkan cara macam mana n bila baby tu nk kuar..
bagian masing-masing..
dah berusaha sehabis baik untuk mengeluarkan dan menyelamatkan seorang lg umat Nabi Muhammad S.A.W.. dan itu adalah jalan yang terbaik...siapalah kita nk mempersoalkan perancangan Allah..
setiap apa yang berlaku ada himahnya dan ema amat-amat bersyukur dengan rezeki Allah yang satu nih
Alhamdulillah...

Yang penting, kita sebagai ibu bapa telah menerima amanah yang sangat besar..
so, jagalah amanah ini sebaik mungkin sebab kelak kita akan disoal diakhirat sana..

sekian...


Friday, 14 June 2013

Salam Perkenalan


Assalamualaikum..hai..arini kita wat sesi suai kenal naaa…. Okeh..nama penuh saya Ema Suhaila bt Sharif..Nama komersial ema..(komersial ker??) umo 28 tahun 21 mei yang lepas. Sudah bersuami dan di anugerahkan pula seorang puteri yg comel.. Alhamdulillah.. Suami ema nama apa? Nak tau jugak ker.. nama panjang dia Nor Shamirul Alzat b Sebda Ali.. Suami orang Bangladesh? Pakistan? Hindustani? Go head go stan?? No..no..no.. Orang melayu asli tauuuu…walaupun kulit ada la gak cket-cket cam nama Negara ema sebut tadi..walauapa pun ema tetap saaayang suami ema..hehehe…

Nak cerita bab anak yang excited telebih nih..maklumla orang baru ada anak..huhu.. nama ank ema Nur Keisya Izz Zahra bt Nor Shamirul Alzat..panjang x? Nanges anak aku time skolah nanti nak tulis nama dia..tambah2 time exam..masa abes 15minit saja dok tulis nama dia ngan nama bapak dia..heheheh…sabar la wahai anak… lagi 4 ari cukup umo dia enam bulan.. Alhamdulillah diberi kesihatan, fizikal dan mental yang baik..Terima Kasih Ya Allah.. dan Alhamdulillah juga masih diberi rezeki oleh Allah untuk menyusukan kiesya dengan susu ibu hingga kini… Semoga anak ibu dan abi membesar menjadi anak yang solehah, bijak dan cerdik, yang dapat tolong ibu dan abi di dunia dan di akhirat nanti.. Aminnn…

Ema skarang masih berstatus surirumah tangga sepenuh masa..hampir setahun jugakla berenti kerja kontrak dengan Kementerian Pelajaran Malaysia, Putrajaya.. kenapa ema berhenti yer..? sebab time tu ema pregnant..suami jauh nun di Labuan dek kerana tugas demi Negara..huhu.. biasala emosi cket ibu-ibu ngandung kan..9 bulan kahwin pulak tu tengah ngandung 5 bulan boleh kira dengan jari ja jumlah masa bersama suami..sedih oo bila piker nak kena beli barang keperluan baby sorang-sorang.. Memandangkan aku cuma seorang pekerja kontrak terpaksa hantar surat letak jawatan.. xpa la..Inn Shaa Allah..rezeki Allah ada di mana-mana..yang penting..tempat seorang isteri adalah disisi suaminya..ecewahh…

Ada niat nk kerja balik..nak bantu suami..nak-nak pulak belajar dah btingkat-tingkat dah..huhuhu.. sebenarnya dah isi banyak dah permohonan jawatan kosong, hadir byk temuduga dan exam..tapi rezeki tak da lagi..terima dengan redho.. Best pulak jadi surirumah tengok anak depan mata 24jam.. kalo bkerja nanti mcamana la agaknya.. ari2 tengok anak bukak mata ja senyum…kalo pegi keja cmana..uwaaaa..xdapat bayangkan..menangis setiap 5minit teringat anak..huhu..ema2..back to reality..hang tu surirumah lagi yer wat masa nih…jangan nak berdrama sangat hokehh..

Tu ja la kot yang ema boleh share stakat nih..tu ja?? hang xnampak ka bejela dah yang hang tulis tu ema oii..hehehe..maap.. k lah..jom jamu mata sat tgok gambaq family kecilku… miss u abi and love u kiesya…Lots of Love…………….






Ni pics semasa bercuti kt New Zealand Malaysia..;)



                           Ibu dan permata hati












                                                                                                  

Abi dan permata hatinya..;)
                                                                                      

Saturday, 8 June 2013

AssignJobs.com dan Tertubuhnya Blog nie

Nampak tak link dia kt situ? hee.. Kalo bukan sebab AssignJobs.com nih memang sampai bila pun ema tak pandai buat blog.. minat sebenarnya nk berblog nih..tapi tak pandai nk create. Selalu jd silent reader ja kat blog-blog blogger lain..tp sekarang dah ada blog sendiri...*Happy* Tq kengkawan kat FB page AssignJob sebab sudi mengajar diri ini memiliki blog sendiri..berdrama ckett...

Ok, berbalik cerita pasal AssignJobs.com nih.. ema tertarik nak join sebabnya dia mcm bekerja dari rumah (Almaklumlah surirumah kannn) dan kita akan diberi komisyen apabila menyiapkan satu-satu tugasan yang diberikan. Kerjanya memang simple sangat..contohnya kita perlu Like and Share post employer ke wall fb kita, review dan komen di blog-blog employer (haa..sebab tu la tertubuhnya blog nih..so kalo ada job seterusnya utk review blog and share backlink employer..terus ja jalankan kerja dengan pantas dan berhemah)... senangkan kerja nya...dan stakat nih ema dh dpt komisyen sebanyak $3.75... just bagi cukup lagi $26.25, da boleh cashout duit.. Menarik tak kawan-kawan?


So, kepada siapa-siapa yang berminat nak menambah pendapatan sampingan bolehla daftar di sini yer kengkawan http://www.assignjobs.com/?ref=814

Akhir kata..( cam surat rasmi la pulekk) sama-sama la kita menjana pendapatan demi menambahkan duit poket kita...;)